Töpörtyű
Hozzávalók :
2-4 kg liba-
kacsa-
vagy disznóháj
(zsírszalonna)
1 dl
tej
Elkészítés módja:
Szerezzünk jó húsos hájat, finomabb eredményt kapunk! A hájat megtisztítjuk, megmossuk, majd 2-4 cm-es egyforma kockákra vágjuk. Egy megfelelő méretű lábosba tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, majd folyamatosan keverve, erős lángon melegítjük, míg a vizet elforrja és kezd a zsír kisülni belőle. Ekkor csökkentjük a lángot, és addig sütjük, míg a töpörtyűk kissé megbarnulnak és méretük már nem csökken tovább. Sűrűn kell kevergetni egészen addig, míg a zsír annyi nem lesz, hogy úsznak a tetején a töpörtyűk. Ezután egészen kis lángon kell tovább sütni, és ritkíthatjuk a keverést is.  Vigyázzunk, ha a fortyogás buborékjai kicsik lesznek és sűrűn jönnek elő, azonnal le kell venni a tűzről, mert ekkor már könnyen megég és akkor dobhatjuk ki az egészet!   Ha kész, a zsírt óvatosan leöntjük róla (egy kevés a "zaccal" és töpörtyűvel azért  maradjon), majd 1 dl tejet öntünk a töpörtyűre és gyakori kavargatással addig sütjük, míg a tej eltűnik. Ettől a húsos részek kissé megpuhulnak, és szép pirosas-barna lesz a töpörtyű.  Ezután leszűrjük és kissé kinyomkodjuk. Tálba szedve, bátran megsózzuk, többször átkeverjük, míg kihűlik.   Friss, puha félbarna kenyérrel, újhagymával egyszerűen fantasztikus! Meg sem várom, hogy kihűljön! Legjobban a kacsa töpörtyűjét szeretem, bár többször csináljuk disznóból.   Az így kisütött zsír a legtisztább, legfinomabb házi zsír, ideális sütésre-főzésre. A gond csak ott van, hogy a töpörtyű sütésekor az egész család elmenekül a szagok elől, kénytelen vagyok magam megcsinálni.   (Anyám repertoárjából.)  
Forrás: kifozde.hu

Én írok véleményt:

Beküldő:
Vélemény:
Tetszési index:Nem kérnék repetát           Felséges!!
Biztonági kód: CSAK a KÉK színnel kiírt karaktereket írja be biztonsági kódként!
 
© , Graphix by chabz